Oreščki v trgovinah – pestra izbira

Oreščki v trgovinah – pestra izbira

Na trgovskih policah lahko zasledimo zelo pestro ponudbo različnih oreščkov in suhega sadja. Ponudba je izjemna, verjetno tudi zato, ker je bilo v zadnjih letih zanje narejene veliko promocije. Na spletu in strokovni literaturi se pojavlja vedno več člankov na temo oreščkov in mesta, ki ga imajo v zdravi prehrani sodobnega človeka. Izsledki raziskav kažejo na zelo bogato vsebnost različnih vitaminov in mineralov ter vlaknin. Med seboj se oreščki razlikujejo predvsem po zastopanosti posameznih vitaminov in mineralov.

Če vzamemo za primer mandlje, lahko ugotovimo, da vsebujejo veliko magnezija, ki je izredno pomemben mineral za zdravje, srca in živčevje. Ima tudi ugoden učinek pri preprečevanju migrenskih glavobolov. Številne raziskave kažejo, da je naša hrana precej osiromašena s tem mineralom in da bi bilo dobro uživati hrano, ki vsebuje veliko magnezija. Med oreščki so zelo priljubljeni tudi orehi, lešniki, pistacije, indijski ter brazilski oreščki.

Tudi tukaj dajemo prednost oreščkom, pridelanim v našem okolju. Vsi ti oreščki vsebujejo tudi obilo koristnih maščobnih kislin in vitamina E, ki je nepogrešljiv za lepo kožo. V trgovinah najdemo tudi mandljevo mleko, ki je izredno okusno in hranilno ter je odlično nadomestilo za kravje mleko. Slabša stran oreščkov je njihova težja prebavljivost, ki nekaterim preprečuje njihovo uživanje. Izbira oreščkov in suhega sadja iz leta v leto narašča, pojavljajo se vedno nove vrste, ki so tudi bolj eksotične in pri nas manj znane.

Poudariti velja, da je pred nakupom oreščkov in suhega sadja zelo dobro prebrati prehransko deklaracijo o izdelku, kjer bodimo še zlasti pozorni na morebitno prisotnost raznih dodatkov, kot so konzervansi, olja, sol in sladkorji. Najbolj priporočljivo je nakupovanje oreščkov in suhega sadja v trgovinah z zdravo hrano in v bio kotičkih trgovin. Pri nakupu oreščkov in suhega sadja naj vam ne bo žal denarja za kvalitetne biološko pridelane oreščke in suho sadje brez škodljivih dodatkov.