Poročni šopek ima pomemben simbolni pomen

Poročni šopek ima pomemben simbolni pomen

Poročni šopek je treba izbrati skrbno in z vso pozornostjo. Še danes velja stara vraža, da se bo prva poročila tista, ki bo ujela poročni šopek, ki ga bo nevesta zalučala nazaj čez glavo. Poročni šopek mora ustrezati željam neveste in ženina. V praksi je velikokrat tako, da bodoči ženin prepusti izbiro bodoči ženi, z izgovorom, da se ne spozna na rože. Tako je izbira, kakšen bo poročni šopek, največkrat prepuščena bodoči nevesti, ki ponavadi nima velikih težav z izbiro. Ponudba cvetja, ki je primerna za oblikovanje poročnega šopka, je zelo raznolika.

Tudi cvetličarji, ki pripravljajo poročne šopke, znajo dobro svetovati kakšen poročni šopek izbrati, da bo v skladu z modnimi smernicami ter tudi poročno obleko neveste. Izbira poročnega šopka je prijetno opravilo, ki po navadi ne vzame veliko časa. Cvetličarne poskrbijo, da bo želeni poročni šopek prispel ob pravem času na pravo mesto, saj se brez njega poroka ne more začeti. Nevesta ga ves čas drži v rokah, do zaključenega poročnega obreda. Ob odhodu iz matičnega urada pa nevesta odvrže čez glavo poročni šopek v tisto skupino neporočenih mladenk, ki se borijo med seboj, da bi ujele tako zaželeni šopek. Saj še vedno velja rek, da bo tista, ki bo uspela ujeti šopek, naslednja, ki se bo poročila. Vsako dekle, ki dobi šopek, je veselo, saj je prepričano, da se bo kmalu poročilo in izpolnilo svoje sanje.

Današnji poročni šopki so manjši in v pastelnih barvah. Največkrat vsebujejo drobne vrtnice rožnate, bele ali rumenkaste barve. Šopek je lepo aranžiran s pentljami in je svečano okrašen, da poudari svečanost poročnega slavja. Viden je tudi na poročnih fotografijah, ki predstavljajo ženinu in nevesti trajen in nepozaben spomin na ta edinstven dan, ki bo ostal za vedno zapisan v njunih srcih. Lepo je, če jima ostane v spominu tudi prelep poročni šopek.